joi, 7 iulie 2011

"Dacă omul acela nu te poate ierta, nici Dumnezeu nu-l va ierta pe el"


Sâmbătă 25 iunie, Realitatea Tv a difuzat, în cadrul emisiunii “Megastory”, un reportaj senzaţional intitulat “Mărturia cutremurătoare a unui torţionar”. Filmul a fost realizat pornind de la o carte apărută recent la Editura Ştefan şi căreia am avut privilegiul să-i fiu redactor: “AM FOST TORŢIONAR – Confesiunile unui gardian”.

Fapt nu lipsit de importanţă, autorul a fost primul gardian al lui Toader Şteţca, celebrul primar de la Săpânţa (şi primul deţinut politic de după 1990), închis în repetate rânduri pentru rezistenţa sa anti-neocomunistă din perioada 1990-1992.


“Această carte – scrie subsemnatul în prefaţa cărţii - are toate ingredientele unei ficţiuni neverosimile. În primul rând prin cruzimea adevărurilor mărturisite, care frizează fantasticul cel mai grotesc. În al doilea rând, pentru că e scrisă de un fost plutonier de penitenciar, ceea ce creează din start suspiciuni asupra întregului demers: cum să fie un miliţian în stare să scrie o carte când, se ştie, miliţienii abia ştiu să se iscălească? În al treilea rând, cum să aibă cineva, care a fost în sistem, curajul să divulge, cu subiect şi predicat, TOATE ororile din interiorul acestui sistem, din care torţionarii n-au dispărut după 1989 şi unde cruzimea era învăţată şi exersată la locul de muncă? Ioan Chertiţie este primul (şi, deocamdată, singurul) torţionar care a făcut mărturisiri complete despre adevărul închisorilor comuniste, fără să-şi menajeze şi fără să-şi retuşeze propriul portret de fost gardian, în acel lăcaş al terorii”.

Previziunile subsemnatului au început să se adeverească, prin chiar amintitul reportaj de la Realitatea Tv. Realizatorii nu au înţeles nici rostul, nici puterea pocăinţei. Deci nu aveau cum să creadă că mărturisirea fostului torţionar este autentică, aşa că au aşezat-o superficial sub cheia acestor fraze: “Fostul torţionar vrea să pară acum un gardian reformat, revoltat de umilinţa la care erau supuşi intelectualii României în puşcăriile comuniste. Capitalistul devenit peste noapte s-a transformat miraculos în procurorul fostului sistem”.

Academicianul Răzvan Theodorescu, invitat la dezbaterea de după difuzarea filmului, a oscilat "neacademic" între a nu crede o iotă din ce spune Ioan Chertiţie şi necesitatea sancţionării, măcar simbolice, a acestuia, pentru faptele mărturisite. Iar Paul Andreescu, preşedintele filialei Constanţa a AFDPR, a fost întrebat dacă i-ar ierta pe foştii torţionari, în situaţia în care Ioan Chertiţie i-ar cere iertare în numele lor. Răspunsul fostului deţinut politic a fost necruţător şi inflexibil: „Niciodată!”. Întrebarea fiind ambiguă, răspunsul lasă loc la interpretări, întrucât nu ne putem da seama dacă se referă inclusiv la Ioan Chertiţie. În orice caz, după ce a văzut emisiunea în întregime, Maria, fetiţa în vârstă de 14 ani a fostului torţionar, i-a spus tatălui ei: „Dacă omul acela nu te poate ierta, nici Dumnezeu nu-l va ierta pe el”.

Concluzia subsemnatului, în urma emisiunii de la Realitatea Tv, se referă nu la mărturisitorul Ioan Chertiţie, ci la primitorii mărturisirii, în primul rând la realizatorii reportajului. Am spus-o deja, o reformulez: cine n-are o relaţie bună cu Dumnezeu, nu poate crede şi înţelege gestul pocăinţei...

Revenid la cartea care a stat la baza tulburătorului reportaj, “AM FOST TORŢIONAR – Confesiunile unui gardian”, reamintesc că este, de fapt, prima dintr-o serie de trei, toate apărute simultan la Editura Ştefan. Celelalte două se referă la acelaşi înspăimântător univers al penitenciarelor româneşti: “Coşmar şi mântuire” şi “Sighet. Apelul călăilor”. Apariţia acestor cărţi ar putea fi primul semn de autopurificare şi ieşire din criza morală a societăţii româneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu