marți, 18 octombrie 2011

Nicolae Grigorescu, vedetă la New York

Nu este exclus ca piaţa de artă din România, aşa ru­di­mentară cum este şi par­că veşnic la început, să fi stâr­nit interesul gale­riştilor şi co­misair-priseur-ilor din străi­nătate, care parcă în­cep să scuture praful de pe întreaga cre­aţie plastică româneas­că.

Revenirea ca artist, pe spa­ţiul public, a lui Adrian Costea a generat pro­puneri şi oferte interesante în Franţa (câteva lucrări au şi fost vândute, unor colecţionari străini). Din păcate, expoziţia acestuia nu este încă gata, căci sculpturile sale de mari dimensiuni, în oţel, se fac în Ro­mânia, cu oameni şi utilaje din România…

A mai existat un moment prielnic pentru joncţiunea cu piaţa străină, în urmă cu câţiva ani, când expe­ri­mentul lui Pavel Şuşară cu Casa Pogany ajun­sese în paginile publicaţiilor de specialitate din New York. Dar, aşa cum se ştie, afa­cerea n-a rezistat „presiunilor interne” şi s-a terminat înainte de a începe cu adevărat.

Iată însă că expansiunea lui Grigorescu pe piaţa licitaţiilor din România şi nivelul preţurilor la care au ajuns tablourile acestuia, prin Artmark, pare să fi declanşat o reacţie de piaţă şi în afara ţării. După două „accidente” de vânzare în Franţa şi unul la Londra, în care s-au adjudecat nişte lucrări de Grigorescu la preţuri de 30.000-35.000 de euro, aflăm că una dintre cele mai importante case de licitaţii, Bonhams din New York, scoate la vânzare un „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu la onorabila sumă de 150.000 de euro (estimarea). Licitaţia va avea loc pe 26 octombrie, la New York, iar „Carul cu boi” este vedeta.

Sursă: certitudinea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu