vineri, 2 noiembrie 2012

ANIVERSARE 13: "J'accuse...! E. Zola / Moi aussi...! A. Costea"


În decembrie 2005, în foaierul cabinetului de avocatură Veil-Jourde din Paris, a fost plasată o sculptură stranie - de fapt, o instalaţie realizată aparent în stilul artei brute, în realitate o sculptură totemică - , creată de artistul de origine română Adrian Costea (în stânga imaginii). Lucrarea, care are o înălţime de 3,26 metri şi o greutate de aproximativ o tonă, poartă numele de „J’accuse...! E. Zola / Moi aussi...! A. Costea”. În ordine artistică şi filosofică, ea reprezintă cea mai abstractă epopee simbolică a neputinţei umane în faţa Răului absolut, iar în ordine epică cea mai autobiografică dintre sculpturile lui Adrian Costea.
Pe 27 octombrie 2012, s-au împlinit 13 ani de la arestarea preventivă a lui Adrian Costea, pentru un cumul de capete de acuzare de neimaginat. Balul acestor capete de acuzare a fost deschis cu cea mai gravă acuzaţie posibilă din zilele noastre: crimă împotriva umanităţii şi complicitate la genocid... Urma o listă interminabilă de infracţiuni penale şi ele foarte grave, cum ar fi spălarea de bani în bandă organizată, trafic de arme şi muniţii, spargerea embargoului impus de NATO împotriva Serbiei etc.
După 9 ani de investigaţii şi nenumărate comisii rogatorii, dintre care una chiar în România, în primăvara anului 2000, justiţia franceză nu a putut găsi niciodată vreo parte civilă împotriva lui Adrian Costea şi nici nu a tranşat vreodată, sub nicio formă, asupra statutului său de ambasador cu misiune diplomatică, scrisă din partea preşedintelui României de la acea epocă. Lipsa de dovezi şi probe a făcut ca, în cele din urmă, justiţia franceză să se replieze în spatele câtorva acuzaţii de natură pur contabilă. Dar şi acestea, în final, au fost puse în seama experţilor contabili şi a avocaţilor lui Adrian Costea, pe care acesta îi angajase să-l ghideze...
În aceste condiţii, singura formă de apărare a artistului Adrian Costea împotriva Justiţiei umane a fost crearea acestui Golem-instalaţie, al cărui proprietar a devenit, din decembrie 2005, reputatul avocat Jean Veil (dreapta).
Aşadar, prezenţa lucrării “J’accuse...! E. Zola / Moi aussi...! A. Costea” într-unul dintre cele mai exclusiviste cabinete de avocatură din Paris şi din lume, precede cu 7 ani dublul vernisaj recent, tot la Paris, al artistului german Anselm Kiefer, unul (extrem de surprinzător!) în galeria lui Thaddaeus Ropac pe 14 octombrie, altul în galeria lui Larry Gagosian pe 18 octombrie. Voi explica în curând motivele şi mirarea care au determinat aceste ultime precizări... (Miron Manega)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu